Kumsallar banyoya, bahçeler mutfağa, dağ manzarası
Zemin kaplamalarında granit ve parkeler en alışkın olduğumuz dekoratif öğelerden. Ancak tek boyutlu bu malzemeler farklılık arayan tasarım meraklılarına yetmiyor. Hal böyleyken iç dekorasyonda üçüncü boyut giriyor devreye. Banyodan mutfağa salondan yatak odasına kadar evin her bölümüne uygun üç boyutlu zemin kaplamaların hikayesini ve en çok rağbet gören uygulamaları Altaş Granit’ten Burak Törün ve Sinan Köse anlattı.
Üç boyutlu uygulamaların kademe kademe geliştirdikleri bir çalışma olduğunu anlatıyor ikili. Bundan iki yıl önce ebru sanatı ve çok daha yeni bir uygulama olan dijital baskılı gergi tavan kaplamalarından esinlenerek başladıkları çalışmayı ilk olarak mutfak ve banyo dolapları ile gardırop kapaklarına uygulamışlar. Üç boyutlu kaplamalar, sadece zemin döşemesinde değil mutfaklarda kapak ve tezgah arkası panellerde de kullanılıyor. Bunun sebebiyse gitgide küçülen dairelerin daracık mutfak ve banyoları. Duvar ve dolap kapaklarına uygulandığında genişlik hissi uyandırıyor. Zeminde kullanıldığındaysa derinlik veriyor.
Banyo, mutfak ve antrelerde…
Üç boyutlu zemin uygulamaları iç mekanlarda istenilen her bölgeye uygulanabiliyor. Evlerde banyo, antre ve mutfak zeminlerinde; ofislerde antre giriş ve koridor zeminlerinde, kısacası görselliğe ihtiyaç duyulan her yerde tercih ediliyor. Evlerde, genellikle ıslak zeminlerde okyanus dibi görselleri, kumsal ve kuşbakışı manzara görselleri revaçta. Ofislerde genelde firmanın yaptığı işin türüne göre gökdelen-şehir-köprü vs. görüntüleri ile sıklıkla firma logoları zeminlerde tercih ediliyor. Kişiye özel uygulamalar da mevcut. Çektiğiniz yüksek çözünürlüklü herhangi bir manzara fotoğrafını odanızın zeminine ya da mutfak dolaplarınıza veya paneline döşetebilirsiniz.
Nasıl uygulanıyor?
1- Öncelikle uygulanacak alanda zemin tespitinde bulunuluyor. Uygulama süresinizeminin durumu yani kırma yapılıp yapılmayacağı gibi haller belirliyor.
2- Zemin uygulamaya hazır hale getirilip düzeltiliyor.
3- Katalogdan seçilen ya da kendi çektiğiniz fotoğraf, özel teknikler ile zemine aktarılıyor.
4- Son aşama ise sağlığa zararsız solventsiz sıvının zemine kaplanması. Aşamalar arasındaki bekleme süresi 12 saat. Kabaca 2 gün içinde zemin kullanıma hazır hale geliyor.